Vanliga hudproblem och hur man tacklar dem

Vår hud är knappast perfekt, hur mycket vi än skulle vilja det, och det finns en rad problem huden kan råka ut för. Om man skulle råka ut för något är det betryggande att veta att det oftast finns saker man göra åt problemet. Här är några av de vanligaste problemen man kan få och hur man tacklar dem.

Vuxenakne

Det är inte bara tonåringar som drabbas av akne, vuxna kan också göra det. Vuxenakne är något som emellanåt förväxlas med rosacea, en hudsjukdom som drabbar hela ansiktet. Aknen man får som vuxen är dock främst något man ser på käkarna och hakan.Alla har säker hört att man inte ska klämma på finnar när man fått akne, och detta är ett råd man helt klart borde följa. Det finns även hudvårdsprodukter man kan köpa som är framtagna för mogen hud med akne. Slutligen finns det även behandlingar man kan genomgå som kan hjälpa.

Stresshud

Har man någonsin råkat ut för stresshud, där huden blir torr, rodnar, fjällar och får utslag, vet man nog hur jobbigt det kan vara. Man har sett detta uppstå på grund av en rad olika orsaker, allt från värme och plötsliga temperaturväxlingar till alkohol och kryddstark mat.Detta kan vara så enkelt som att man rent allmänt har känslig hud, varpå lösningen är att hålla sig produkter som är ämnade för känslig hud. Framförallt vill man undvika produkter som har AHA-syror, BHA-syror, A-vitaminer, retinol och retionoider som aktiva ämnen. Vad det än är gäller det dock att identifiera de faktorer som får ens hud att reagera på detta vis och försöka hålla sig borta från dem.

Pigmentfläckar

Pigmentfläckar uppstår som ljusbruna, platta fläckar på huden och börjar normalt sett dyka upp efter 30-årsåldern. Man ser dem oftast på de områden av kroppen som regelbundet utsätts för sol.För att undvika dessa är det rekommenderat att skydda huden med solskydd. Fläckar som redan har uppstått kan dock tas bort med hudvårdsbehandlingar. Både kemiskt peeling och laser är metoder som används mot pigmentfläckar. Om de dock börjar klia eller till och med blöda, med eller utan behandling, ska man alltid kontakta en läkare.